Komunikaty warzywnicze

Komunikat warzywniczy z dnia 05.06.2017 roku
Komunikat warzywniczy z dnia 05.06.2017 roku

W rejonach Polski zachodnio-południowej zauważono już pierwsze osobniki wciornastka.
Dlatego zalecam lustracje plantacji pod kątem obecności tego uciążliwego szkodnika. Jego obecność na plantacji i żerowanie mogą prowadzić do znacznych uszkodzeń liści cebuli (szczypioru), zwłaszcza w obecnym okresie kiedy to cebule są opóźnione w wzroście, i są w słabej kondycji.

Komunikat warzywniczy z dnia 19.05.2017 roku
Komunikat warzywniczy z dnia 19.05.2017 roku

W bieżącym tygodniu obserwujemy dalszą poprawę warunków temperaturowych. Sprzyja to poprawie kondycji roślin uprawnych, i jednocześnie bardzo uaktywnia szkodniki. W okolicach Błonia (mazowieckie) odłowiono na żółte tablice, już pierwsze muchówki połyśnicy marchwianki. 

Komunikat warzywniczy z dnia 15.05.2017 roku
Komunikat warzywniczy z dnia 15.05.2017 roku

Koniec zeszłego tygodnia przyniósł nam znaczną poprawę warunków pogodowych, ustały opady deszczu, temperatura oscyluje na poziomie 15-22 stopni C. Sprzyja to poprawie kondycji uprawianych warzyw, ale również stwarza dobre warunki do wzrostu chwastów, pojawu szkodników i chorób.

Komunikat warzywniczy z dnia 25.11.2016 roku
Komunikat warzywniczy z dnia 25.11.2016 roku

W ostatnich dniach w całej Polsce panują sprzyjające warunki dla rozwoju chorób grzybowych. Temperatura w okolicach 10 stopni C w ciągu dnia, nocą oscylująca w okolicach 5 stopni C w połączeniu z wysoką wilgotnością to idealne warunki dla rozwoju mączniaka rzekomego.

Komunikat warzywniczy z dnia 01.09.2016 roku
Komunikat warzywniczy z dnia 01.09.2016 roku

W ostatnich dniach docierają do nas sygnały z całej Polski o pojawianiu się chorób i szkodników w uprawie marchwi. Zarówno alternarozy naci jak i mączniaka prawdziwego. Ciepła i sucha pogoda uaktywniła bawełnice topolowo – marchwiową, która w ostatnich dniach zaczęła intensywnie zasiedlać plantacje marchwi.

Komunikat warzywniczy z dnia 01.08.2016 roku
Komunikat warzywniczy z dnia 01.08.2016 roku

W całej Polsce panują sprzyjające warunki dla rozwoju chorób grzybowych, wysoka wilgotność powietrza wraz z wysoką temperaturą to sprzyjające warunki dla rozwoju mączniaków rzekomych, zarazy ziemniaka oraz chorób bakteryjnych. W tych dniach należy często lustrować plantacje a zabiegi ochrony wykonywać zapobiegawczo lub z chwilą zauważenia pierwszych objawów.

Komunikat warzywniczy z dnia 06.07.2016 roku
Komunikat warzywniczy z dnia 06.07.2016 roku

Na plantacjach marchwi w rejonach gdzie nie brakuje opadów pojawiły się pierwsze objawy alternariozy naci. Należy rozpocząć ochronę fungicydową w szczególności na plantacjach o bujnej naci.

Komunikat warzywniczy z dnia 20.06.2016 roku
Komunikat warzywniczy z dnia 20.06.2016 roku

W ostatnim tygodniu zaczęły docierać do nas sygnały o pojawieniu się wciornastka w uprawach roślin cebulowych. Warto również monitorować plantacje cebul pod kątem chorób w szczególności na tych plantacjach gdzie rośliny mają bujny szczypior. Nadal zagrożone są uprawy warzyw kapustnych szczególnie należy zwrócić uwagę na tantnisia krzyżowiaczka oraz mączlika warzywnego – szczegóły zwalczania oraz monitoring tych szkodników znajdziecie Państwo w poprzednim komunikacie z 6 czerwca 2016r. Poza tym na plantacje warzyw kapustnych zaczynają nalatywać mszyce.

Komunikat warzywniczy z dnia 06.06.2016 roku
Komunikat warzywniczy z dnia 06.06.2016 roku

Pod koniec ubiegłego tygodnia w Polsce centralnej pojawiły się pierwsze osobniki mączlika warzywnego na plantacjach warzyw kapustnych. Nadal na terenie całego kraju istnieje duże zagrożenie ze strony tantnisia krzyżowiaczka oraz bielinka kapustnika i rzepnika. Nalot szkodników jest bardzo intensywny na terenach o dużym zagęszczeniu upraw kapustnych.

Komunikat warzywniczy z dnia 30.05.2016 roku
Komunikat warzywniczy z dnia 30.05.2016 roku

Na terenie całego kraju istnieje duże zagrożenie ze strony tantnisia krzyżowiaczka. W szczególności na terenach o dużym zagęszczeniu upraw kapustnych. Tantniś krzyżowiaczek (Plutella maculipennis). Szkody wyrządzają gąsienice (do 12 mm długości), jasnozielone z wyraźną segmentacją ciała i ciemną głową.

1 2
grunt to bezpieczeństwo
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zlecanych środków bezpieczeństwa.